woensdag 26 mei 2010

Eerste wol gesorteerd !

De eerste 50 kg wol zijn gesorteerd.  Wol van 10 schapen van het Bio-bedrijf Pajottenlander: melkschaapwol en wol van een kruising.  De wol benadert de perfectie voor de hand-spinster: lange vezel en fijn, zonder veel vegetatie.  Wie de schapen wil ontmoeten kan terecht bij Pajottenlander in Pepingen op 5 en 6 juni 2010.  www.pajottenlander.be
Een stukje van mijn geboortestreek !

woensdag 12 mei 2010

Pastel, pastel en wat maakt bio-wol bijzonder voor het geheel der dingen !

Het werd een pastel geel, dat fluitekruid. Ik heb het bijgestuurd met met olijfgroen, dus nu pastel olijfgroen.
Heeft ook wel wat. !
Ik verf de biowol van twee hoeves.  De Pottekaashoeve met zijn bio-kaasmakerij en het de Bleu-de-maine wol  van Bloemenhof Vremde.

Beide bedrijven zijn bio gecertificeerde bedrijven.
Hun schaapjes worden dus gehouden volgens de principes van de bio-landbouw: geen pesticiden of anti-biotica.  Voldoende rotatie op de velden. Bij Diana vindt er geen ontworming plaats.  Er staan weinig schapen op een weide, zodat de wormen geen kans krijgen.
Vandaag ook weinig opbrengst van het bedrijf....  Vlees of kaasproductie tijd noodzakelijk om te overleven.  Van wol alleen zou dat niet lukken !

Door handmatige sortering, verwerken we enkel de wol die de moeite loont om tot breiwol of viltwol te worden omgezet.  Zeer tijdrovend maar loont de moeite.  Hier alvast de schapen van De Pottekaashoeve.
De wol vind je terug in de wehshop onder de CSA-WOL: community sustained.

dinsdag 11 mei 2010

Vulkaanas en plantaardig verven met fluitekruid ?

Spannend, spannend: het is een koud voorjaar: vandaag niet warmer dan 11 graden op de middag.  Weinig, bitter weinig zon.
Wat er in april veelbelovend uitzag is nu weer herfst.
Planten worden beïnvloed door weersomstandigheden, hun inhoudstoffen ook ! (net zoals bij wijn !)  Spannend, spannend wanneer straks het verfbad van fluitekruid klaar is.
Ik wil een nieuwe creatie aan de reeks toevoegen met tonen van geel, groen, blauw en aarde.  Zal nog een hele tijd over gaan !.

''It's not easy knitting greeen' nieuw boek !

Dit is niet de titel van het boek, wel van de bijdrage van Sandi Wiseheart.
Boek: 'Knitting Green, van de hand van Ann Budd.
Inderdaad in de dagelijkse praktijk ervaar je de uitdagingen: basis grondstof: 'bio schapenwol', water, verfstof, "garen'kilometers....  Inspanningen van de leveranciers tov. marketing....  Terecht, hoe geraak je als consument nog uit?
Herba Lana probeert met de CSA-wol aardig in de buurt te komen : nabijheid van productiegebied, bio diversiteit en bij dit alles creativiteit.

het boek 'Knitting Green' is alvast een bijzondere aanrader. 

vrijdag 7 mei 2010

Probeer de uitstraling van Cochenille !

Met cochenille alleen bereik je zo'n 50 kleur-nuances.  Enkel durf is nodig.
Cochenille lijkt duur, maar uit elke bad krijg je 5 x de hoeveelheid wol.  Als je alles omrekent, kom je aan de prijs van het verven met meekrap.
Maak ook een combinatie van beiden, je zal verstelt staan !

De verf maanden komen eraan, nog even wachten op warmer weer.
via de webshop 15 % korting op cochenille !

donderdag 6 mei 2010

Gisteren samen met VILTUOOS in Rembouillet.
Het werd een zeer inspirerende reis.  De tentoonstelling 'Wools of Europe' was meer dan de moeite waard.  Een overzicht van de diverse schapenrassen in Europa en bovenal de producten die ervan worden gemaakt.
Vanaf volgende week kan je het bijhorende boek bestellen via de website.

Er is geen ander boek beschikbaar dat zo'n mooi overzicht geeft van de Bio-diverse rijkdom aan schapenrassen in Europa. En bovenal, van wat artisanale producenten ermee aanvangen.

En er zijn vele nieuwe plannen gesmeed.....
Herba Lana is er klaar voor, jullie ook?

Een breimoment, viltmoment en spin- wen wolsorteerdag.  Allen vanuit een bio ecologische benadering.

Schrijf je in via mail.  Voor de eerste twee activiteiten is het aantal deelnemers beperkt.
Voor de spin- en wol-sorteer-dag reken ik vooral op jullie inbreng, jullie wol en jullie spin'goesting'.

maandag 3 mei 2010

Driekleurig viooltje (uit de aarde)

Handgesponnen texel handmatig geverfd.  Meekrap, okkernoot, reseda en blauwhout.  Een bonte mengeling: terra cotta, met vleugje blauw en geel: het driekleurig viooltje in de kruidenspiraal.
Er is 600 gram beschikbaar !

De bos bessen (draad) eerst een staal (draad) een breiwerkje en dan verven maar !

Het hele productie proces omvat een een jaar van sorteren van de wol tot wassen, stalen maken en verven.
De bosbes is bijna volledig geverfd.  Vanuit het staal maak je een receptuur.  Deze gaat dan naar de verwerking in Namen, een gedeelte wordt handmatig versponnen.  In oktober of november zal het kaardvlies en de draad beschikbaar zijn.  CSA: de wol komt van de bio Pottekaashoeve en het Bloemenhof Vremde.  Beiden zijn bio gecertificeerde schapenhouders.

Lenteregen en varens: ze maken zich klaar voor de afdruk

De varens ontrollen zich dag na dag.  Het lijken wel kleine wezentjes die komen piepen.  Weldra zijn ze sterk genoeg voor de planten-afdrukken.